Ortahisar ilçesi Soğuksu, 2 Nolu Erdoğdu ve Aydınlıkevler mahallelerinin kesiştiği çalılık alanda görülen yılan, yerleşim alanlarının yoğun olduğu bölgede korku ve panik yarattı. 3 metre uzunlukta olduğunu iddia ettikleri yılan nedeniyle kapı ve pencere açamayan mahalli, sokakta oynayan çocuklarının başında nöbet tutmaya başladı. İtfaiyeye bildirmelerine rağmen yılana dair ize ulaşamayan mahalleli, çareyi budama yaptığı alanı ilaçlamada buldu; ancak bir sonuca ulaşamadı. Kulaktan kulağa yayılmasıyla çevrede ‘şehir efsanesine’ dönen yılanı deliğinden çıkarmak isteyen bazı vatandaşlar da, ağlı kafes koydukları alanda tüp üzerindeki tencerede süt kaynatmaya başladı. Süt kokusuna geleceğini uman vatandaşlar, ağa bağlı ipi çekerek yılanı yakalamayı planlıyor.
20 SANTİM KALINLIĞINDA BİR YILANDI, ÇOK UZUNDU
Korkudan evlerinde duramadıklarını belirten apartman görevlisi Mehmet Uzun, Kasım ayında bizim burada kedi yavrularımız vardı. Sonra kedi yavrularımız ortadan kayboldu. Bir süre sonra burada bahçede çalışırken bahçede bir şey olduğunu hissettim. Bir baktım dut ağacın altında iki tane yılan yavrusu. Bir buçuk metreye yakın boyları vardı. Burası site yerleşim alanı çoluk çocuk var diye yılanları öldürdüm. Sonra aradan biraz zaman geçti. Bir ses duydum yamaçtan. Bir de bakarım ki kocaman bir yılan. 20 santim kalınlığında bir yılandı. Çok uzundu. Resmini çektik. Mahalle halkı çok tedirgin. Çocuklarımız korkuyor dedi.
ÇOK KORKUYORUZ, BİR ÇARE BULUNSUN İSTİYORUZ
Sokakta oynayan çocuklarının başında nöbet tuttuklarını belirten Arzu Hayal Biz de mahallemizde yılan yavrularını gördük. Kapılarda artık oturamıyoruz. Kapı pencere açamıyoruz. Bizim de arka tarafta sarmaşıklarımız var. Oradan yılan düştüğünü görenler olmuş. Ama büyük bir yılan olduğunu düşünmüyorum. Yukardaki mahallede de yılan varmış. Orada kobra yılanı olduğunu söylediler. Çok korkuyoruz. Bir çare bulunsun istiyoruz. Çocuklarımızla kapılara çıkamıyoruz diye konuştu.
YILANI YAKALAMAK İÇİN ŞİMDİ HAYVANA SÜT KOKUSUNU VERECEĞİZ
Süt kaynatarak yılan için tuzak kuran Teoman Yılmaz, Gerekli yerlere müracaat ettik ama bir çözüm bulunamadı. İki yavrusu öldürülmüştü. Kendisinin de fotoğrafı çekilmişti. 3 metre uzunluğunda zehirli olduğu ortaya çıkan Baran Engereği olduğunu düşündüğümüz bir yılan. Önce kobra olduğunu düşünüyorduk ama başka bir yılan türü çıktı; zehirli bir yılan türü. Bu yılanı deliğinden çıkartabilmek için araştırmalar yaptık. Şimdi hayvana süt kokusunu vereceğiz. Süt kokusunu duyan hayvanın sütü alması için deliğinden çıkmasını bekleyeceğiz. Daha sonra da hayvanı ağ düzeneği ile yakalayacağız. Toplum adına önemli. İnsanlar çok tedirgin şeklinde konuştu.
ZEHİRSİZ BİR YILAN TÜRÜ OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUM
Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Yaban Hayatı Ekolojisi ve Yönetimi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Şağdan Başkaya ise Akşam merakımdan bende gittim alanda incelemeler yaptım. Yılan, oradaki sarmaşıklı duvarda fotoğraflanmış. Etrafındaki demirlerle, tuğlalarla, ya da sarmaşığın yaprakları ile kıyaslandığında yılanın 3-4 santim çapında normal bir yılan kalınlığında olduğunu, iddia edildiği gibi 20 santim yılan olmadığını görüyoruz. 3 metre uzunluğunda olduğunu söylüyorlar. Ülkemizde ve bölgemizde bu boylarda olan yılan türleri var. Kobra olduğu söyleniyor. Kobra ülkemizde Şanlıurfa, Kilis yöresinde sadece yaşadığı bilinen bir türdür. Ülkemizde 59 tane bilinen yılan türü var. Bölgemizde 23 yılan türü yaşıyor. 8 tanesi engerek türü olarak zehirli, 1 tanesi de yarı zehirli bir tür olan kedigözü diye adlandırılan yılan türü. Diğerleri ise zehirli olmayan yılan türleri. Orada görülen yılan zehirsiz bir yılan türü olduğunu düşünüyorum ifadelerinde bulundu.
ORADA GÖRÜLEN ORANIN DOĞAL BİR TÜRÜ
Bölgenin yeni yeni şehirleştiğine dikkat çeken Prof. Dr. Başkaya, Binaların arasında kalan doğal alanlarda, binaların yeşillik alanlarından da istifade ederek yaşayan yılanlar zaten var. Şu ana kadar insanlara zarar verecek bir vakaya da rastlanmadı. Yılanlara karşı tabii dikkatli olmak gerekiyor. Kışın kış uykusuna yatıyorlar. Yazın ise havalar ısındığında yılan vakaları görülmeye başlıyor. Yılanın üstüne gitmedikçe, üzerine basmadıkça yılanın gelip sizi ısırması mümkün değil. Tutmaya çalışmayın. Bulunduğunu düşündüğünüz bölgeye ani giriş yapmayın. Bağırmak çağırmak yetmez ama ayağınızı yere sert vurursanız onu algılar yılan dedi.
KÖKÜNÜ KURUTMAYA ÇALIŞMAK ANLAMSIZ
Yılanın imha edilmesinin doğru olmayacağını da kaydeden Başkaya, Gardını alan yılan türleri de var. Onlarda tıslıyorlar o zaman da seslerini duyarız zaten. Yılan olan bölgede gürültü patırtı yapıp, eldivenli çalışmak, paçaları uzun pantolonlar giyinmek gerekir. İlgili sitenin civarında görülen yılanı vatandaşın bulup da onu imha etmesi doğru bir yöntem değil. Orada eğer kasten birisi getirip bir yılan salmamışsa ki muhtemelen öyle değil. Orada görülen oranın doğal bir türü. Onu orada yok ederek onun kökünü kurutmaya çalışmak anlamsız. Orada başka yılan türleri de vardır. Orada bir ekosistem var. Buradaki bütün apartmanların yeşilliklerinde, bütün ağaçlık alanlarda, dere kenarlarında illa ki yılan türü var. Biz orada yılan peşine düşmemeliyiz dedi.